sunnuntai 18. syyskuuta 2011

Verihelttaseitikkejä

Ensimmäisen kerran elämässäni löysin tänään metsästä verihelttaseitikkejä. Voi sitä tunnistamisen riemua, kun tajusin, että tämä se on... Olen tähän asti kerännyt lohisientä ja kuvitellut, että se on verihelttaseitikki. Onhan sekin vähän vaaleanpunainen alta. Minun sienimetsässäni tuntuu vain kasvavan enemmän veriseitikkiä kuin verihelttaseitikkiä.

Tämä on siis verihelttaseitikki


Coloria.net:

Dermocybe semisanguinea Verihelttaseitikki

[ruotsi rödskivig spindling]

Suomessa yleinen sieni mäntymetsissä, poronjäkälän, mustikan ja puolukan joukossa; se on selvästi veriseitikkiä suurempi. Ei ole myrkyllinen. Verihelttaseitikin heltat ovat verenpunaiset, mutta lakki on nuorena oliivinvihertävä ja vanhempana ruskea; jalka on keltainen. Ilman puretusainetta saadaan oranssinruskeaa, punaista, alunapuretuksella oranssinpunaista ja punaista, kromilla kanelinruskeaa, kuparilla oranssinkeltaista, lohenväristä, punaruskeaa, raudalla harmaanruskeaa, purppuranmustaa. Joissakin ohjeissa neuvotaan erottelemaan jalka ja lakki ja käyttämään ne erikseen. Käytetty mm. Skotlannissa.

Ja tässä lohisieni... päältä ja varresta kyllä hiukan punertava, mutta kuitenkin paljon haaleampi kuin verihelttaseitikki ja alta aivan vaalea.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Otan kiitollisena vastaan kaikki kommentit