keskiviikko 21. syyskuuta 2011

Kaulaliina merinovillamusliinikankaasta

Tein itselleni viime talvena Tetri Designin maahantuomasta ja myymästä merinovillamusliinikankaasta kaulaliinan. Mieheni ihastui siihen ja pyysi itselleen samanlaisen. Kangasta minulla oli jo varastossa, koska olin tehnyt myös eräälle ystävälleni musliinista vanutetun ja värjätyn kaulaliinan 50-vuotissyntymäpäivälahjaksi.

Ennen värjäämistä kankaasta pitää  pestä loimilankojen päältä 60 asteessa pois suojaava vahakerros.
Samalla musliinikangas vanuttuu ja kutistuu.
Värjäykseen käytän Wetterhoffin Supralan heikkohappovärejä, joissa happona toimii tavallinen kotitalousetikka. Olen luottavainen, että värit ovat muutoinkin aika ympäristöystävällisiä, sillä viemäriin ei jää yhtään väriä kaadettavaksi, sillä kaikki väri kiinnittyy materiaaliin. Värjäyksen lopuksi värjäysliemi on aivan kirkasta.
Värjäys itsessään on hyvin yksinkertaista puuhaa. Siihen ei tarvita värin sekä apuaineiden eli glaubersuolan ja etikan lisäksi kuin tarkka vaaka, lämpömittari ja kattila.

Supralan väreistä tekemästäni värikartasta mieheni valitsi tuon tummanharmaan lilan, jossa on 25% keltaista (gelb gl) ja punaista (rot gwn) sekä 50 % sinistä (blau glw).Lyhyesti ja ytimekkäästi värjäys tapahtuu näin:
1. Punnitaan värjättävän materiaalin kuivapaino, esim. 100 grammaa.
2. Lasketaan liemisuhde ja värin ja apuaineiden määrät. 100 grammaa materiaalia liemisuhteella 1:30 tarkoittaa 3 litraa nestettä. Glaubersuolaa käytetään 7% materiaalin painosta, eli kun on sata grammaa villaa, tarvitaan 7 grammaa glaubersuolaa. Etikan määrä on  5 ml/nestelitra. Tärkeintä eli värijauhetta kuluu todella vähän eli 0,1-3 % materiaalin painosta. 1% väri tarkoittaa siis 100 grammalla villa yhtä (1) grammaa väriä. Tuo värikartta on tehty 1 %
3. Sekoitetaan aineet pieneen tilkkaan lämpimää vettä ja kaadetaan kädenlämpöiseen liemeen. Lisätään märkä materiaali kattilaan.
4. Nostetaan liemen lämpötila noin puolessa tunnissa noin 95 asteiseksi ja pidetään siinä tunti. Sekoitetaan hyvin varoen.
5. Materiaali jäähdytetään väriliemessä esim. yön yli.

Alussa oli valkoista merinovillamusliinia 220 cm x 40 cm.


60 asteisen pesukonevanutuksen ja värjäyksen jälkeen kaulaliinan kooksi tuli 180 cm x 28 cm. Tässä väri on 2%

  2 kommenttia:

  1. Hieno huivi! Tuolta Tetriltä saa kyllä vaikka mitä kivaa.
    Haluisin kokeilla värjäystä ja toi värikartta on aivan mahtavan näköinen. :)

    VastaaPoista
  2. Kiitos! Tosi on, että Tetri Design on aarreaitta huovuttajalle ja värjärille. Tuo villamusliini vai on valitettvasti kallistunut monta euroa siitä, kun viimeksi sitä ostin.

    VastaaPoista

Otan kiitollisena vastaan kaikki kommentit