Miten saan umpiotölkin auki? Kysymys heräsi, kun ajattelin kurkistaa, kuinka pari kuukautta krappi- ja kokenillivärjäysten jälkiliemissä terassilla lasitölkeissä kylmävärjäyksessä olleet langat ovat värjäytyneet. Eivät auenneet millään. Tölkeissä oli luultavasti aikamoinen alipaine, sillä olen pari kertaa keitellyt niitä. Googletuskaan ei tällä kertaa auttanut. Mielessä oli jo tölkkien rikkominen, mutta onneksi Heikki tuli jälleen kerran apuun ja sai tölkkien kansien väliin ruuvimeisselillä sen verran rakoa, että ne aukesivat. Kiinnitän lankojen värit vielä höyryttämällä niitä tunnin verran. Odotan mielenkiinnolla, miltä ne näyttävät kuivina. Nyt ainakin ovat hiton kauniita molemmat!
Eilen Heikki keitteli puolestani mökillä sormipaisukarvejäkälää (kasvivärjäykseen), kun itse viipotin mustikkametsässä; toissapäivänä hän korjasi jälleen kerran rukkiani... Jatkuvasti tarvitsen apua jossain kohden projektejani ja aina Heikki tulee hätiin. Mitä siihen muuta voisi sanoa, kuin että IHANA MIES MINULLA!
Huovutusta, värjäystä, kehräystä, kankaanpainantaa, lasihelmiä... ja muita käsityöprojekteja. Katrin käsillä tehtyä, Heikin kameran linssin läpi nähtyä.
maanantai 16. heinäkuuta 2012
keskiviikko 11. heinäkuuta 2012
Vyyhdinpuu - kerilaud
Tänään hain postista aivan ihastuttavan kapineen! Se on hienoa käsityötä Virosta - vyyhdinpuu. Olen tähän asti tehnyt vaihtelevan pituisia vyyhtejä kerinpuulla, mutta tästä lähin syntyy tasaisia vyyhtejä.
Vyyhdinpuun jäljille pääsin Leenan käsityöt -blogin kautta. Ülle kertoo omilla sivuillaan miehensä puusta valmistamista vyyhdinpuusta ja kerijälaitteesta lisää, tosin viroksi, mutta kuvat kertovat mistä on kysymys.
Kerilauad ja lõngakerijad/ball winders and yarn swifts (haspels)
Ülle kirjoittaa mainiota englantia!
Vyyhdinpuun jäljille pääsin Leenan käsityöt -blogin kautta. Ülle kertoo omilla sivuillaan miehensä puusta valmistamista vyyhdinpuusta ja kerijälaitteesta lisää, tosin viroksi, mutta kuvat kertovat mistä on kysymys.
Kerilauad ja lõngakerijad/ball winders and yarn swifts (haspels)
Ülle kirjoittaa mainiota englantia!
sunnuntai 8. heinäkuuta 2012
Tekstiilimateriaaleja, kankaita
Pää / mieli hyrrää jo kovasti kuun lopun kurssissa. Mukaan pitäisi kurssikirjeen mukaan ottaa
Tässä vaihtoehtomateriaaleja...
Äidin nimikoimia liinavaatteita ja yksi äidin painotyö.
Omia värjäys- ja painotyökokeiluja.
Seuraavaksi pitää ryhtyä tutkimaan valokuvia...
... erityisesti materiaaleja, joita pidät visuaalisesti kiinnostavina, tai joillain muulla lailla merkityksellisinä.
Tavoitteena on tehdä pieniä kokeellisia taideteoksia. Valokuva ja tausta muodostavat yhtenäisen kokonaisuuden, joka on enemmän kuin osiensa summa...Katselin eilen lävitse materiaalivarastojani. Kiehtova on pino, jossa oni äidin nimikoimia tai muuten vain säästettyjä vanhoja pitsireunaisia tyynyliinoja, puolipellavaisia pyyhkeitä, pellavalakana, mummon nenäliina. Minulla on myös omista huovutuksista ja painotöistä, värjäyksistä syntyneitä kankaita aikalailla. Valinnan vaikeus... tarvitsen ison matkalaukun. Realistisesti ajatellen vajaan viiden päivän kurssilla ei taida ehtiä montakaan työtä tekemään. Pitäisi olla etukäteen suunnitelma, jota lähden tekemään. Silloin ei tarvitsi raahata niin paljon materiaaleja. Ajatuksentapaisia on jo...
Tässä vaihtoehtomateriaaleja...
Äidin nimikoimia liinavaatteita ja yksi äidin painotyö.
Omia värjäys- ja painotyökokeiluja.
Ruostevärjäyksiä, joihin on syntynyt mielenkiintoisia kuvioita.
Painotöitä, joissa on valokuvasta valotettulla seulalla punasipulilla painettu kuvio pellavasäkkikankaalle ja merinoneulahuovasta huovutetulle pinnalle.Seuraavaksi pitää ryhtyä tutkimaan valokuvia...
keskiviikko 4. heinäkuuta 2012
Valokuva tekstiilille
Tänään tuli Kankaanpään opistosta Valokuva tekstiilille -kurssin osallistujakirje. Kurssi on heinäkuun lopussa. Mukaan pitää ottaa valokuvia, kamera ja erilaisia tekstiilejä. Ohjaajana on tekstiilitaiteilija Silja Puranen. Jännää!
Työpajassa opiskellaan valokuvan yhdistämistä erilaisiin tekstiilimateriaaleihin. Teemme pieniä kokeellisia taideteoksia, joissa valokuva ja tausta muodostavat yhtenäisen kokonaisuuden. Menetelmänä kurssilla käytetään lämpösiirtokuvaa. Digitaalisia tai paperikuvista skannattuja kuvia työstetään tarpeen mukaan kuvankäsittelyohjelmalla. Ennen ja jälkeen kuvansiirron tekstiiliä työstetään maalaamalla, ommellen, kirjoen ym. menetelmin riippuen työn ideasta. Kurssilla on mahdollisuus kokeilla myös valokuvan kutomista ikat-värjäyksen tapaan. Kurssilaisilla on hyvä olla jonkin verran kokemusta tietokoneista ja digitaalisesta kuvankäsittelystä.
Tilaa:
Blogitekstit (Atom)