tiistai 7. elokuuta 2012

Tyttö harsopellavalla

60-luvulla luokkakuvien ottaminen ei ollut vielä niin arkista touhua kuin nykyään. Kansakoulun tokaluokalla meistä otettiin mustavalkoinen luokkakuva ja jokaisesta otettiin henkilöpotretti. Muita koulukuvauksia ei kansakoulussa sitten ollutkaan. Minulla on tuossa kuvassa mummon ompelema punainen valkopilkullinen  puuvillakangasmekko. Kaulus oli valkoinen merimieskaulus. Siskolle mummon teki samanlaisen.Tämä työ syntyi Kankaanpään Valkuva tekstiilille -työpajassa. Tuon pellavaharson olen värjännyt ja pessyt moneen kertaan. Viimeksi se oli tunika, jonka selkäkappaleen olin jo käyttänyt johonkin muuhun työhön. Valitsin tuon kuluneen kankaan kuvan taustaksi ensinnäkin, koska se se on niin kovasti vaatekappaleena ollut minua ja värejäni ja toiseksi, siinä näkyy kauniisti ajan patina ja kulku; se, että tuon kuvan pienelle tyttöllekin on tapahtunut jotain noin 45 vuodessa.

Heikki onnistui mielestäni erityisen hyvin tuon kuvan ottamisessa!


2 kommenttia:

 1. Ai, ai kun himottais tietää, miten siirsitte kuvan.Ajattelin itsekin tuota kankaanpään kurssia, mutta kun kesässä on niin paljon kaikenlaista, ettei sitä joka paikkaan ehdi.

  VastaaPoista
  Vastaukset

  1. Homma meni niin, että Photoshop-työskentelyn jälkeen haluttu kuva tai irrotettu kuvan osa printattiin kuvasiirtopaperille. Meillä oli käytössä tarkempaa jälkeä tekevää Forever -siirtopaperia sekä Yolö-siirtopaperia, joka toimi harvempi kuituisilla kankailla. Paperit sopivat ilmeisesti sekä muistesuihku- että lasertulostimille.
   Kuva siirrettiin kankaalle silittämällä mahdollisimman kuumalla silitysraudalla leivinpaperiarkin lävitse jokaista kuvan kohtaa 20 sekuntia. Rautaa piti myös painaa voimiensa takaa tuon 20 sekunnin ajan. Sen jälkeen irrotettiin kuvasiirtopaperin taustapaperi niin, että irrotuskohtaa pidettiin raudalla kuumana. Painaa ei enää saanut. Alkuun tuo taustapaperi ei tahtonut millään irrota, mutta vähitellen senkin oppi. Sitten vain jatkokäsittelemään työtä kirjonnalla ja erilaisilla kynillä.
   Poista

Otan kiitollisena vastaan kaikki kommentit