perjantai 25. toukokuuta 2012

Tervalepän kävyt värjäävät

En sitten malttanut olla kokeilematta omatoimisesti jo ennen luonnonvärikurssia tervalepän kävyllä värjäämistä. Halusin myös kokeilla omien käsinkehräämiäni ja karstaamiani lankojen värjäytyvyyttä kasviväreillä.

Keitin ensin noin 280 grammaa käpyjä 1,5 tuntia. Sitten siivilöin ne ja laitoin väriliemen jäähtymään.

Langat  olivat vielä  purettamatta, joten päätin tehdä sen tähän väliin. Tein sen Tetrin verkkolehden ohjeen mukaisesti: kun lankoja on 98 grammaa,  alunaa tulee 12 grammaa ja viinikiveä 4 grammaa. Vettä on silloin kattilassa 5 litraa. Lisäsin alunaliemeen myös 0,5 grammaa koinsuoja-ainetta. Langat lisäsin, kun vesi oli noin 40 asteista. Tässä vaiheessa nostan kattilan lämpöä hitaasti 90 asteeseen ja siinä lämpötilassa lankojen pitäisi olla suht rauhassa ja vain varovasti liikutellen runsas tuntia.

Illalla aloin hitaasti nostaa väriliemen lämpötilaa. 40 asteen kohdalla tulivat mukaan langat. Kesti ainakin 30 minuuttia ennen kuin keitos oli 90 asteessa. Niissä lämpötiloissa se sai olla runsaan tunnin.   Hämmennellä en juuri uskaltanut, etteivät langat vain huopuisi. Noin klo 23 tienoissa käänsin lieden pois ja jätin langat jäähtymään väriliemeen.

Kuvissa langat ennen ja jälkeen värjäyksen. Olen tyytyväinen kauniiseen kullanruskeaaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Otan kiitollisena vastaan kaikki kommentit