tiistai 12. heinäkuuta 2011

Lasihelmiä

Viime viikolla oli veljentyttäreni Marjan kanssa Kankaanpään opistossa viikinkihelmien sulatuskurssilla. Lasihelmien sulatus imaisi minut heti maailmaansa. Ei se helppoa ollut, mutta kovasti kiehtovaa.
Iittalan kierrätyslasi sulatettaan 1100-asteisessa kaasu-uunissa. Sulatustikku kastellaan savesta tehtyyn erotusmassaliemeen. Tikku kuivataan nopeasti uunissa, jonka jälkeen siihen kerätään sopiva määrä lasimassaa helmen alkioksi. Lasimassa muotoillaan halutun malliseksi helmeksi. Kun sopiva muoto on löytynyt, helmi kastettaan värilasiin ja viedään takaisin uuniin sulamaan. Lasihelmeä voi koristella ja muotoilla monella tavalla. Sitä voi esimerkiksi dipata pieneen nokareeseen muuta väriä, jolloin saa aikaiseksi erilaisia mielenkiintoisia kuvioita. Lopuksi helmi irroitetaan ja laitetaan 500-asteiseen jäähdytysuuniin 12 tunniksi. Kokoajan pitää toimia rauhallisesti, mutta rivakasti.
Minulla suurimmat vaikeudet olivat lasihelmen irrottamisessa sulatustikusta. Ähräsin alkuun helmen kanssa aivan liian kauan. En tajunnut, että erotusmassa palaa tikusta pois, jos muokkaan helmeä loputtomiin. Marjalla sen sijaan hemet irtosivat kauniina heti alusta alkaen. Vaikutti kuin hän olisi ikänsä tehnyt helmiä. Hän sai aikaiseksi jopa pyöreitä helmiä, jotka ovat kaikkein vaikeimpia tehdä.
Kurssin mukavana ja kannustavana opettajana oli Lasistudion Jan Torstensson.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Otan kiitollisena vastaan kaikki kommentit